estrip’s 13

En el Congrés del Voluntariat d’Osona es va parlar d’ADN, DNA per alguns…, perquè el voluntariat és una marca de país. I sí, d’això en podem fer bandera. No es tracta de fer-ne vanaglòria, sinó de ser capaços de qualificar, quantificar i també protegir la força de la solidaritat, intentant evitar derives partidistes o que serveixi per obviar responsabilitats de l’administració vers drets fonamentals.

La necessitat de posar en marxa una Coordinadora del Voluntariat d’àmbit comarcal impregnava l’ambient del Congrés, perquè hi ha necessitat de divulgar la feina de la bona gent i fer-ne exemple en la nostra societat. La suma de les petites accions de voluntariat que es fan cada dia, la majoria d’elles fora d’un marc associatiu, fan necessària una coordinació que serveixi de punt de trobada i de referència d’aquesta gent, d’aquestes entitats, associacions i accions del voluntariat.

Hi ha molts reptes al davant, però el punt de sortida és la divulgació. Aixecar el cap amb orgull i fer partícip a la societat en general que hi ha mil i un projectes en marxa, que estan oberts a la participació de la bona gent i que compten, cada dia més, amb suports del món empresarial i de l’administració que són conscients que per millorar la societat del benestar una pota imprescindible i vital és el voluntariat. Al Congrés es van apuntar iniciatives que, des de la suma, han de facilitar projectes, activitats i incorporacions en aquest món. Es va recordar la necessitat que les administracions compleixin en destinar el 0,7% del seu pressupost a despesa en Cooperació o que hauríem de prendre exemple d’algunes societats més avançades en les quals el voluntariat és un actiu que pot ser determinant en el ‘curriculum vitae’, però també es pot anar més enllà i mentalitzar la societat que a l’hora de seleccionar una empresa també cal valorar la seva aportació en el camp de la responsabilitat social corporativa.

El Congrés ha obert la porta a la suma del voluntariat i això només pot tenir que resultats positius. Sentir-se acompanyat en els projectes, assessorat quan convingui, participatiu i reivindicatiu al costat de la bona gent que actua sense ànim de lucre. Hi ha un llarg recorregut i el més important és no fer el camí sols. En la primera etapa es vol endegar una plataforma de relacions, comunicació i divulgació a través d’internet que serveixi per fer públiques les entitats que es dediquen al voluntariat, notòries les accions que duen a terme i fer accessible la participació de la ciutadania en qualsevol d’aquests projectes. La Coordinadora té data de constitució, el 17 d’abril del 2020, però amb la inauguració del Congrés, el 8 de novembre, el voluntariat d’Osona ja va començar a caminar junt.