Xavier Farrés
Metge i regidor de Salut, Ciutadania i Participació de l’Ajuntment de Vic
Dins el pacte d’acord de govern, refrendat en el Programa d’Actuació Municipal (PAM), una de les línies per les quals s’aposta amb voluntat i compromís polític és la de desenvolupar projectes de pressupostos participatius per tal de donar veu a la ciutadania per a decidir en què s’inverteix la dotació pressupostària que el Pla d’Inversió Municipal hi destina. En aquesta edició 2025-2027 hi ha una partida pressupostària de 700.000 euros.
El procés participatiu es desenvolupa durant el 2025 i de cara al 2026-2027 es preveu poder executar els projectes seleccionats. La primera fase del procés participatiu és la de recollida de propostes, a la que seguirà una de valoració i filtratge de les mateixes i finalment es durà a terme la votació. L’objectiu és que la ciutadania pugui decidir com es gastarà aquesta part del pressupost públic.
Es poden presentar propostes que contribueixin a fomentar l’activitat física com a eina de salut i benestar, a promoure la cohesió social i la inclusió comunitària, a afavorir la convivència ciutadana i a millorar equipaments i espais públics.
En aquesta edició les propostes i el seu abast s’amplien a tot el territori municipal, sense limitar-se a zones concretes, buscant un impacte global i equitatiu de tota la ciutat per tal que els projectes beneficiïn al conjunt de la població.
Una altra novetat d’aquesta edició és que hi podran participar totes les persones a partir de 14 anys, presentant propostes de forma presencial o telemàtica. En les primeres fases, de debat i presentació de propostes, hi podrà participar qualsevol persona tant si està empadronada com no a Vic. També hi poden participar escoles, comerciants, serveis, associacions o entitats amb seu a la ciutat de Vic. En la fase de votació per a poder-hi participar s’ha d’estar empadronant a Vic.
Les propostes es poden fer arribar en línia a la web decidim.vic.cat o presencialment a equipaments de la ciutat, equipaments esportius, pistes esportives, també en diferents punts de la ciutat on s’anirà físicament amb una unitat mòbil, centres de diversitat funcional, alguns comerços, tot de cara a facilitar al màxim la participació de la ciutadania i recollir les seves propostes.
Els pressupostos participatius són un bon instrument i una oportunitat per a poder incidir en la presa de decisions compartides per a la ciutat. Les propostes seleccionades faran que els projectes escollits i executats siguin fruit de la voluntat popular amb aquesta mirada de globalitat i amb l’objectiu de millorar Vic i els seus espais. Fem una crida a aquesta participació democràtica per a reflexionar i identificar les necessitats i projectes més idonis pels barris o el municipi. La ciutadania de Vic té al seu abast, fins al 28 de març, el poder de decidir i el poder de transformar i millorar la nostra ciutat en aquesta nova edició participativa.
Deixa un comentari