LES MASIES DE RODA/BOUTEGOL (SENEGAL)/estrip.- El dissabte 19 d’abril la població rural de Boutegol, al Senegal, va acollir la segona edició del torneig Kouyito. Un torneig que va reunir 280 nens i nenes de les diferents poblacions d’aquesta zona rural, en el marc d’un projecte socioeducatiu que té com a objectiu acompanyar aquests infants en l’àmbit esportiu. En aquesta edició es va passar de 10 a 14 equips, seguint l’objectiu d’arribar als 21, que són tots els pobles i d’aquesta manera tota la zona del Bluf estigui connectada per l’esport.

Aquest any també es va comptar amb la implicació de les administracions locals i el subprefecte de la localitat, Mr Sene, va aprofitar per ressaltar la importància d’aquestes iniciatives que promouen la protecció dels infants més vulnerables i el desenvolupament de la regió. Per la seva banda, Gemma Vivet, directora del Grup Gepork, va afegir que des d’Osona estan molt contents de poder donar suport a aquestes iniciatives i que volen que el projecte creixi per seguir acompanyant aquests  infants perquè tinguin un futur millor. El torneig va acabar amb una demostració de danses tradicionals i un dinar comunitari amb tots els infants participants.

Els promotors d’aquest torneig són el Grup Gepork -en aquest sentit, la família Puigdollers es va desplaçar fins al Senegal-, conjuntament amb l’associació Projektami. Aquest any el projecte ha rebut finançament d’altres empreses d’Osona que també han volgut fer la seva aportació i material esportiu donat per la Fundació del Barça. El torneig forma part d’un projecte socioeducatiu que té com a objectiu la construcció d’una Acadèmia d’Esports del Blouf, una iniciativa per garantir la prevenció d’aquests infants i fomentar la igualtat d’oportunitats.

Josep Puigdollers i Ajo Dieme,pocs dies abans de marxar cap al Senegal, van explicar la situació actual del projecte al magazín ‘De tots colors’ de Ràdio Vic. «Des que va acabar el torneig l’any passat, ja vam treballar pel següent i no és fàcil, però també és molt gratificant veure que la gent d’aquí, ens ajuda molt per poder tirar endavant aquest projecte i penso que en cinc anys hem de veure un camp nou i uns vestidors», explicava animat el president del Grup Gepork.

«Les accions les hem de fer allà, perquè se sentin feliços. Els hem d’ajudar perquè es quedin allà i que facin les coses allà. I quan hi vas és quan ho veus», reflexiona Puigdollers. «El projecte l’han iniciat gent que està allà i nosaltres ens hi hem sumat. És una iniciativa molt bona, perquè a part d’ajudar a la canalla també es donarà feina a molts joves entre 15 i 17 anys, que podran estar treballant i ajudant en les seves etapes formatives d’esports o d’altres coses».

Hi ha també una part d’agricultura, les persones que estan cuidant-se del projecte volen tenir també uns camps de cultius, que seran els que alimentaran el projecte després. «Tenen molt clar que no poden estar comptant sempre amb nosaltres. Volen tenir camps per poder-hi cultivar, per poder-ho vendre i tenir els recursos per continuar el projecte, sense haver d’esperar que hi anem cada any». Volen que el projecte sigui autosuficient.

Aquests dies els explicaran el que tenen planificat i el que volen fer aquest any. Hi ha una entitat que ho organitza tot, «m’ha fet molta gràcia el nom, perquè es diuen Grup Gepork Senegal. Sempre estem comunicats, perquè diguin les necessitats. Aquest any han fet les porteries, perquè l’any passat vam fer el torneig amb pals», explica l’Ajo.